Ελληνικά


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙΕίμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού contest: το Triathlon  DX  Contest

Όλα άρχισαν τον Αύγουστο του 2011, όταν ο Μιχάλης SV5BYR, συνέλαβε την ιδέα. Το όραμα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά τον Δεκέμβριο του 2011, όταν μια παρέα Ελλήνων ραδιοερασιτεχνών έγιναν κοινωνοί αυτής της ιδέας και άρχισαν να συζητούν για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού. 
Σήμερα ανακοινώνουμε επίσημα τον διαγωνισμό, καλώντας, αφενός τους προγραμματιστές να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους αφετέρου όλους εσάς να τον αγκαλιάσετε και να βοηθήσετε στην επιτυχή διεξαγωγή του.
Ο διαγωνισμός θα διεξάγεται το πρώτο Σάββατο του Φεβρουαρίου κάθε έτους, θα έχει διάρκεια 24 ώρες και θα αναπαριστά πιστά το αγώνισμα Τρίαθλον. Το αγώνισμα Τρίαθλον αποτελείται από 3 διαφορετικά αθλήματα: Κολύμβηση, Ποδηλασία, Τρέξιμο. Τα αθλήματα γίνονται σε διαδοχική σειρά δίχως διακοπή και νικητής είναι αυτός που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία και στα τρία. Έτσι θα είναι και ο διαγωνισμός μας, με τη διαφορά ότι τα τρία αγωνίσματα θα είναι: RTTY, SSB και CW σε διαδοχική σειρά φυσικά.  Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά αυτού του διαγωνισμού, αφού τα τρία modes ακολουθούν το ένα το άλλο και δεν εναλλάσσονται. Ως αποτέλεσμα αυτού, να μην μπορεί κάποιος να κερδίσει το διαγωνισμό παρά μόνο αν συμμετάσχει και στα τρία modes. Ο επόμενος διαγωνισμός θα γίνει το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014. Από την άλλη κι αφού μιλάμε για Ελληνικό contest, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικοινωνία με Ελληνικούς σταθμούς 

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε το εξαιρετικό δώρο για το νικητή, που θα είναι 10ήμερη φιλοξενία για 2 άτομα σε ξενοδοχείο της Ελλάδας!!! 

Μάλλον θα είναι το πρώτο contest παγκοσμίως που το έτερον ήμισυ, θα μας παροτρύνει για μεγαλύτερη συμμετοχή αντί να γκρινιάζει όπως συνήθως… 

--------------------------------- 

ΤΡΙΑΘΛΟΝ-DX-CONTEST 

 

1. ΣΚΟΠΟΣ
Το Τρίαθλον είναι ένα άθλημα που εμπεριέχει τρία συνεχή και διαδοχικά αγωνίσματα αντοχής. Η λέξη "Τρίαθλον" είναι Ελληνική και αποτελεί σύνθεση των λέξεων "τρία" και "άθλος". Υπάρχουν πολλές εκδόσεις Τρίαθλου στον αθλητισμό. Στη ραδιοερασιτεχνική του μορφή το "Τρίαθλον" περιέχει την εμπλοκή των τριών δημοφιλέστερων modes: RTTY, SSB και CW. Οι Ραδιοερασιτέχνες Τριαθλητές συναγωνίζονται για το μεγαλύτερο σκορ. προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με άλλους ραδιοερασιτέχνες, ευρισκόμενους σε όσο το δυνατόν περισσότερες ραδιοχώρες και παράλληλα με όσους το δυνατόν περισσότερους Έλληνες. Σ' αυτό το διαγωνισμό όλοι δουλεύουν όλους.

2. ΜΠΑΝΤΕΣ
Μόνο οι πέντε ακόλουθες μπάντες επιτρέπονται: 3,5, 7, 14, 21 και 28 MHz σύμφωνα με το band plan της IARU.

3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ
Από τις 00:00 UTC ως τις 23:59 UTC του Σαββάτου, το  1ο πλήρες Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη, κάθε χρονιά. Φέτος στις 1 Φλεβάρη 2014.

4. Modes
CW– SSB – RTTY ως ακολούθως: από 00:00 ως 07:59 UTC (2-10πμ ώρα Ελλάδας) μόνο CW, από 08:00 ως 15:59 UTC (10πμ-6μμ ώρα Ελλάδας) μόνο SSB, και από 16:00 ως 23:59 UTC (6μμ του Σαββάτου - 2πμ ξημερώματα Κυριακής ώρα Ελλάδας) μόνο RTTY.

5. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 • SOABAM Ένας χειριστής - Όλες οι μπάντες - όλα τα Modes.
 • SOABRTTY Ένας χειριστής - Όλες οι μπάντες - μόνο RTTY
 • SOABSSB Ένας χειριστής - Όλες οι μπάντες - μόνο SSB
 • SOABCW Ένας χειριστής - Όλες οι μπάντες - μόνο CW
 • ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΡΙΑΘΛΟΝ: Μια ομάδα αποτελείται από 3 ραδιοερασιτέχνες από τους οποίους ο καθένας δουλεύει μόνο ένα mode. Κάθε άτομο μπορεί να ανήκει μόνο σε μία ομάδα. Η συμμετοχή σε κάποια ομάδα δεν εμποδίζει το διαγωνιζόμενο να υποβάλλει το log του σ' ένα μόνο mode. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν μια λίστα των μελών και του ονόματος της ομάδας στο διευθυντή του διαγωνισμού, πριν αρχίσει ο διαγωνισμός, στο Email  dxtriathlon@gmail.com). 

Μόνο ένας πομποδέκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο χειριστής επιτρέπεται να κάνει μέχρι 8 αλλαγές μπάντας σε κάθε ωρολογιακή ώρα.

Εξαίρεση
Μόνο και μόνο ένας δεύτερος πομποδέκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια διαφορετική μπάντα, μόνο και μόνο αν ο σταθμός που θα δουλευτεί είναι πολλαπλασιαστής. Ο πομπός multiplier μπορεί επίσης να κάνει μέχρι  8 αλλαγές μπάντας σε κάθε ωρολογιακή ώρα. Οι 2 πομποδέκτες μπορούν να κάνουν από 8 αλλαγές μπάντας ο καθένας. Μια ωρολογιακή ώρα μετράει από το 00 λεπτό έως το 59 λεπτό. Ο σταθμός multiplier δεν επιτρέπεται να καλεί CQ. Πρέπει να φαίνεται στο log, ποιος πομποδέκτης έκανε το κάθε QSO.

Αν ένα log περιέχει QSO σε περισσότερα από ένα mode θα κριθεί ως συμμετοχή στην κατηγορία SOABAM, εκτός κι αν ορίζεται διαφορετικά.

6. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ
Όλοι οι σταθμοί (συμπεριλαβανομένων των Ελλήνων) δίνουν RST + Σειριακό αριθμό. Θυμηθείτε ότι ο καθένας μπορεί να δουλέψει τον οποιονδήποτε.

7. ΠΟΝΤΟΙ
 • 1 πόντος για επαφές μεταξύ σταθμών στην ίδια χώρα
 • 2 πόντοι για επαφές μεταξύ σταθμών στην ίδια ήπειρο αλλά σε διαφορετικές ραδιοχώρες
 • 3 πόντοι για επαφές μεταξύ σταθμών σε διαφορετικές Ηπείρους
 • επιπρόσθετοι πόντοι για κάθε επαφή με Ελληνικό σταθμό (πχ. SV-SV=4 πόντοι, DL-SV=5 πόντοι, JA-SV=6 πόντοι). Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δίνουν 4 πόντους σε άλλους Έλληνες, 5 πόντους σε κάθε Ευρωπαίο και 6 πόντους στους σταθμούς εκτός Ευρώπης. Ως Έλληνας μετράει οποιοσδήποτε εκπέμπει είτε από την κυρίως Ελλάδα (SV), είτε από τα Δωδεκάνησα (SV5), είτε από την Κρήτη (SV9), είτε από το Άγιο Όρος (SV/A). 
 • Τα διπλά QSO μετράνε μόνο μια φορά και δεν επιφέρουν κάποια τιμωρία.

8. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΣ
Υπάρχουν 2 τύποι πολλαπλασιαστών:
  1. Ένας πολλαπλασιαστής για κάθε διαφορετική DXCC ραδιοχώρα σε κάθε μπάντα και κάθε Mode
  2. Ένας πολλαπλασιαστής για κάθε QSO με Ελληνικό σταθμό ανεξαρτήτως από τη μπάντα και το Mode. Καθένας που ακπέμπει από την Ελλάδα (είτε SV, SV5, SV9 ή SV/A) μετράει ως Ελληνικός σταθμός. Επίσης μετράει ως πολλαπλασιαστής κάθε Ελληνική DXCC ραδιοχώρα (δηλαδή το πρώτο qso με SV, SV5, SV9 και SV/A είναι διπλός πολλαπλασιαστής την πρώτη φορά).

9. ΣΚΟΡ
Το τελικό σκορ είναι το γινόμενο των συνολικών πόντων με το άθροισμα των πολλαπλασιαστών. 
Αναλυτικότερα:
Τελικό Σκορ = [ (σύνολο QSO με ραδιοερασιτέχνες στη χώρα σου x 1) +
                      (σύνολο QSO με ραδιοερασιτέχνες στη ίδια ήπειρο x 2) +
                      (σύνολο QSO με ραδιοερασιτέχνες σε άλλη ήπειρο x 3) +
                      (σύνολο QSO με ραδιοερασιτέχνες από Ελλάδα x 4 ή 5 ή 6) ] 
                                                        X
                    [(DXCC ραδιοχώρες ανά μπάντα στο RTTY) +
                     (DXCC ραδιοχώρες ανά μπάντα στο CW) +
                     (DXCC ραδιοχώρες ανά μπάντα στο SSB) +
                     (αριθμός διαφορετικών SV σταθμών) ]

Παράδειγμα:
Ας πούμε ότι ένας Γερμανικός σταθμός (DL) έκανε σε όλο το διαγωνισμό, 100 qso με Ευρώπη (0 με Γερμανία), 50 qso με άλλες ηπείρους, 10 qso με Έλληνες. Οι πόντοι του θα είναι [(100x2)+(50x3)+(10x5)]=[200+150+50]=400 πόντοι. ο ίδιος σταθμός έκανε 20 ραδιοχώρες στο RTTY (10 στα 20m και 10 στα 40m), 15 ραδιοχώρες στο CW (όλες στα 80m), 10 ραδιοχώρες στο SSB (όλες στα 15m) και 5 διαφορετικούς Ελληνικούς σταθμούς. Οι πολλαπλασιαστές είναι: 20+15+10+5=50. Έτσι το τελικό σκορ του θα είναι 400x50=20000 πόντοι.

10. ΒΡΑΒΕΙΑ
 • Βραβείο και πλακέτα συν ένα σπέσιαλ δώρο στο νικητή του Τριάθλου στον κόσμο.
 • Βραβείο στον πρώτο Τριαθλητή σε κάθε ήπειρο
 • Βραβείο στο νικητή του RTTY σε κάθε ήπειρο.
 • Βραβείο στο νικητή του SSB σε κάθε ήπειρο.
 • Βραβείο στο νικητή του CW σε κάθε ήπειρο.
 • Βραβείο σε όλα τα μέλη της ομάδας που θα νικήσει στο Ομαδικό Τρίαθλο στον κόσμο.
 • Βραβείο στον πρώτο σε κάθε DXCC ραδιοχώρα και σε κάθε περιοχή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας (με την προϋπόθεση ότι θα λάβουμε τουλάχιστον 3 logs και ο πρώτος θα έχει περισσότερα από 100 qso).
 • Βραβείο στον πρώτο, στον κόσμο, ακροατή (SWL).
 • Βραβείο και πλακέατα στον πρώτο Ελληνικό Σταθμό στο Τρίαθλον.
 • Βραβείο στον πρώτο Ελληνικό σταθμό σε κάθε mode.
Η Επιτροπή του Διαγωνισμού διατηρεί το δικαίωμα να βραβεύσει περισσότερες συμμετοχές αν το κρίνει απαραίτητο.

11. Logs
  1. Υποβάλλετε το Log σας σε αρχείο τύπου Cabrillo στο email dxtriathlon@gmail.com ως το τέλος του Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς με το διαγωνισμό. Σιγουρευτείτε ότι στο θέμα θα γράψετε το ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ με το οποίο συμμετείχατε στο διαγωνισμό.
  2. Η επικεφαλίδα στο αρχείο Cabrillo πρέπει να είναι TRIATHLON-DX-CONTEST. 
  3. Υποβάλλοντας το log σας στο Διαγωνισμό Τρίαθλον, συμφωνείτε ότι το Log σας μπορεί να είναι ανοικτό στο κοινό και να δημοσιευτεί. Αν είναι δυνατόν, θα προτιμούσαμε να περιέχεται στο log σας και η συχνότητα που έγινε το qso.
  4. Τα log των ακοροατών επίσης πρέπει να είναι είτε σε μορφή Cabrillo είτε σε ASCII. Αυτά που είναι σε ASCII πρέπει να περιέχουν ημερομηνία, ώρα (σε UTC), μπάντα και τα διακριτικά των δυο σταθμών που ακούστηκαν. Στείλτε επίσης το σκορ σας, το όνομά σας, τη διεύθυνσή σας και το email σας.
  5. Θα επιβεβαιώσουμε με email που θα σας στείλουμε ότι λάβαμε το log σας.
  6. Όλες οι ώρες πρέπει να είναι σε UTC.
  7. Η ηλεκτρονική υποβολή του log, σημαίνει την αποδοχή και τήρηση των κανόνων του διαγωνισμού, και των νόμων και κανονισμών του ραδιοερασιτεχνισμού στη χώρα απ' όπου χειρίζει ο καθένας.

12. ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
  1. Κάθε συμμετέχοντας συμφωνεί ότι η Επιτροπή του διαγωνισμού έχει το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε συμμετοχή που νομίζει ότι δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες.
  2. Εάν κάποιος έχει στο log του πολλά QSO ή πολλαπλασιαστές που δε μπορούν να επαληθευθούν, η Επιτροπή μπορεί να τον αποβάλλει.
  3. Κάθε συμμετέχοντας συμφωνεί ότι δέχεται τις αποφάσεις της Επιτροπής ως τελικές και βεβαιώνει ότι τηρεί τους κανόνες της ραδιοερασιτεχνικής αδείας του. Επίσης αποδέχεται ότι η Επιτροπή μπορεί να δημοσιεύσει το log του, αν χρειαστεί.
  4. Δέκτες και πομποί τηλεχεριζόμενοι ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ, με την προϋπόθεση ότι πομπός και δέκτης είναι στην ίδια ραδιοχώρα και όχι μακρύτερα από 150 χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλον. Ο τηλεχειριζόμενος δέκτης πρέπει να χρησιμποιείται αποκλειστικά από έναν και μόνο χειριστή.
  5. Οποιαδήποτε βοήθεια επισήμανσης συχνότητας σχετικά με το πού είναι κάποιος σταθμός, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. Περιλαμβάνονται, χωρίς να περιορίζονται σ' αυτά: DX Clusters, τοπικά ή απομακρυσμένα Skimmer ή παρόμοια τεχνολογία, καθώς και το δίκτυο reverse beacon.
  6. Απαγορεύεται η υπέρβαση της ισχύος που ορίζει η άδεια του καθενός. Η ισχύς μετριέται στην έξοδο του ενισχυτή.
  7. Απαγορεύεται αυστηρά να σποτάρει κάποιος τον εαυτό του στα clusters ή να λέει στους φίλους του να τον σποτάρουν. Τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και θα θεωρηθεί καλός λόγος για αποβολή από το διαγωνισμό.
  8. Μόνο ένα σήμα του κάθε διακρτικού επιτρέπεται να είναι στον αέρα κάθε στιγμή.
  9. Κάθε σταθμός που θα αποβληθεί από το διαγωνισμό, εννοείται ότι δε θα μπορεί να διεκδικήσει κάποιο βραβείο. Η Επιτροπή θα ανακοινώσει περαιτέρω τιμωρία και για περισσότερα χρόνια, ανάλογα με το λόγο για τον οποίο κάποιος τιμωρήθηκε.
  10. Τυχόν ερωτήσεις καλό είναι να απευθυνθούν στο Διευθυντή του Διαγωνισμού στο email dxtriathlon@gmail.com